Friday, November 5, 2010

Kalau Blog Boleh berkata-kata


Para pelakon : Bintang, Kudis, Kapal, dan Rayap

Tempat : Alam virtual

Subjek : Predikat


Pada suatu petang yang hening......

Kapal : Lamo sungguh kawe dok hapdet blog kawe. Sekali kawe hapdet 14 ratus n3 sekaligus.

Rayap : Kira okey la, banyak2 n3 boleh la readers lain melepaskan rindu membaca blog demo.

Kudis : Aok aok aok..

Rayap : Apa yang auk auk auk ni? Menyalak ke nak cakap apa ni?

Kudis : Aok tu maksudnya **** dalam bahasa orang Pahang. Aok apa tau...

Rayap : Koi tau la, tengok koi reti cakap koi.

Kapal : Demo royak gapo pulok ike koi ni? Ike koi kawe letok dale kole.

Kudis : Dalam koleh? Kesian kat ikan koi aok tu.

Kapal : Bukan koleh hok demo buat minum tu la, ni kole ike...

Rayap : Oh, cakap la kolang ikang. Baru awok ni pahang...

Bintang yang terkebil2 mendengar perbualan mereka mula meracau-racau.

Bintang : Argh!!! Pening-pening. Banyaknya bintang yang aku nampak di kepala ku ini!!!

Rayap : Kak ni kenapa?? Mesti pembawakkan budak tu kot...

Bintang : Pening la aku dengar perbualan korang. Dah la aku bawak budak. Eh lupa, aku je yang dah kawin kat sini.

Kudis : Ko memang macam tu, orang KL kena la belajar bahasa kami ni (tiba-tiba je Kudis pun cakap Kay Eyl)

Bintang : Ye lah, korang duk cakap pasal Koi la, aok la, kole la, camne aku nak paham?

Kudis : Takpe, aku dah tekan butang alih bahasa kat controller astro ni ke B.Melayu. Rayap dengan Kapal aku tak tau le diorang tekan ke tak.

Rayap : Tekang butang merah ke?

Kapal : Kesiye pulak kawe tengok demo binte, sapa penin pallo. Demo pahe kot kawe kechek gapo ni ke?

Bintang : Yelah, aku cuba mempahamkan diri sendiri. Tadi kole koi aok tu apa?

Rayap : Akak tanya la Kudis, Ish ish Kudis, aok dah xde name ke Kudis jugak yang aok nak.

Kudis : Kurang asam keping tol ko nih. Name je kudis, tapi aku tak berkudis ye. Kudis tu kan name singkatan yang tuan aku buat. Yang ko merayap je nih macam bagus sangat!!!

Rayap : Memang la tuan aku tu suka merayap. Rayap pun name singkatan yang tuan aku buat jugak.

Bintang dan Kapal : Dah, jangan gaduh2. Nikah jugak karang baru tau...

Kudis : I dah berpunyeeeee.

Rayap : I masih intermission....

Bintang : Dah, mintak maaf sempena hari raya deepavali ini.

Kudis : Aku tak sambut la, Rayap yang sambut.

Rayap : Tengok kak, dia nak cari pasal...

Bintang : Kudis, dah la, Rayap kan adik, kakak kena la mengalah...

Kapal : Tengok, dah nak nangis tu kawe tengok si Rayap

Kudis : Hahaha, korang percaya ke? Rayap tuh pelakon lelaki terbaik anugerah skrin 14 inci.

Bintang : Aku percaya korang ni main2 je. Aok tu apa?

Rayap : Jangan jawab lagi Kudis, jom kita tanya Binatang, eh silap, Bintang yang sebenar. Hah Pn Bintang, soalan minggu ini.. Adakah anda tahu apakah maksud Aok, Koi, Kole, ??? Ha, jawab2..



8 comments:

nani said...

hahahah....cam siottt je n3 ko ni yek...ni kes kebohsanan xde teman dihujung mggu la ni...hahahahah

nnt pn.Bintang akan jawab "shadap!!!shadap!!!shadaP!!!! hahahahahah

Mr M said...

aku leh bygkan bila dia cakap 'shadap shadap tuh" heheheh....

nantikan prekuel, sekuel dan berbagai kuel lagi nanti

Bintang-Bintang Ke Syurga said...

lahabau betul entry ni.. keh keh keh.. boleh pulak buat dialog dialog virtual tu x tahan.. siap kata pembawakan budak yer.. keh keh keh..

kalau masuk skrip anugerah skin, maybe dapat yang penulis skrip harapan je.. tu pun anugerah skrin 2040 la nanti..

jawapan aku ::
aok : kitak tauk ka, dalam bahasa sarawak kedaknya madah ouk tok = iya/betul (yes).. so, mek paham aok tok iya juaklah..

mun maksud koi, kamek tok sik lah mencapai standard pemahaman lagik.. kelakla mek study agik..

kole ya apa ya?? kitak nulis l ke t?? hehe

nani said...

hahaha..hambek ko..skali die kuar bahasa sarawak die daaa....

untuk jawapan...en.redup silalah semak..hehehe

nani said...

En. Redup, sila tgk waktu die mengkumen...kan dh ckp dh semalam..geng burung hantu tol...hu....hu...hu...

Mr M said...

mek oh mek.. ini diablog (dialog+blog) antara orang2 semenanjung saja..dan 3 drpdnya dari pantai timur, bukan Malaysia timur sana nuuu.. Sekudis kan orang pahang, mane la datangnya kitak kotak lagi.... jadi markah kali ini -30% (negative).. tahun depan takleh naik kelas... kekal 3 Cicak.

Setia - Haah la..orang lain sedang baru nak bukak mata dia dah tercokoh depan lappy..hohoho

Bintang-Bintang Ke Syurga said...

keh keh.. -30?? macam tu kuiz apa had apa sampai negative tu.. yang ada adzflin shauki tu..

wei wei.. korang mata burung hantu bolehla stay up sampai memalam.. aku pukul 9 dah koma.. anak aku dah ajak landing aku x tolak a..
so, pepagi dah terbiasa bangun (yang biasanya sebab nak isya' atau buat LP=konon LP la, padahal bukak FB cek sayur)..
ok, itu je..
menunggu diablog akan datang..

Cik Kertas said...

super LAWAK entry ini... bikin gue gelak sorang-sorang... HAHAHAAAA...

Post a Comment