Wednesday, July 6, 2011

Masakan Rimba

Last week punye KO adalah unit beruniform. Nak dijadikan cerita turn aku yang bertugas pada minggu tersebut. Berkolaborasi dengan unit Pengakap, aku dan tecer Rozifah telah mencadangkan diri sendiri untuk mengadakan masakan rimba.

Seminggu sebelum tarikh, satu sekolah telah dicanangkan tentang aktiviti yang akan kitorang buat. Boleh dikatakan rekod kehadiran pelajar yang terbaeeek punya sepanjang tahun.

Resipi masakan rimba kita hari ini ialah Telur Bawang.

Bahan-bahannya ialah
Bawang besar jenis Holand
Telur
Aluminium foil
Gunting / Pisau (untuk potong kertas aluminium

Cara-caranya ialah
Bahagian atas bawang dipotong (jangan dibuang)
Korek bahagian tengah bawang dan menghasilkan lubang
Telur dipecahkan dengan berhati2 ke dalam lubang yang telah dikorek
Tutup semula bawang dengan bahagian atas bawang yang dipotong tadi. Untuk mengelakkan bahagian atas bawang terlucut, gunakan pencungkil gigi yang dicucuk bersama bawang untuk memegang bawang tersebut.
Bawang itu kemudian dibalut dengan aluminium foil keseluruhan dan dibuat punjut di atasnya.
Bawang diletakkan ke dalam bara api secara keseluruhan
Masak dalam masa setengah jam.
Nikmati lah..

Taklimat penggunaan aluminium foil dari tecer Rozifah

Acara menghidupkan bara api

Acara melubangi bawang

Acara meletakkan bawang yang telah dibaluti dengan aluminium foil

Acara menunggu bawang baru sebab hanya telur yang berlebihan, bawang tidak mencukupi



Bersama-sama melubangi bawang


Acara menunggu bawang dan telur masak



Antara telur yang terawal masak adalah budak ini. Pose dulu sebelum makan..


Hasilnya....

Nom ... nom ....



Tu diaaaa makan..... pose tak hengat dunia...

0 comments:

Post a Comment