Monday, October 13, 2014

Redup Semakin Panjang

Bila melihatkan perbezaan perbandingan antara post awal2  wa menulis blog dengan sejak akhir2 ni sangatlah mendukai citanya pun. Awal2 dulu wa selalu ada je benda nak dituliskan. Sampaikan pernah sekali seorang ustaz di sekolah wa yang wa tak pernah terfikir pun akan membaca blog wa ini bertanya kat wa

"Kenapa Redup Semakin Panjang?"

Wa tanya balik, apa maksud ustaz? Beliau jawab, dah lama tak hapdet? Ustaz pun tahu perkataan HAPDET. KAU GHASE??? Kalau kire tahun 2010 tu macam tahun banyak sangat benda nak diceritakan sampaikan wa sanggup berulang alik ke rumah member wa masa tu yang terletak di Kg Losong semata2 nak update blog... Gigih betul wa masa tu... TAHU? Yelah, masa tu wa takde internet lagi. 

Setelah bergaji sendiri dan merasa mampu untuk membayar bil bulan2, wa pun subscribe la internet, walaupun dulu wa sangat jaki dengan customer TM, sekarang wa adalah salah seorang dari mereka yang bergelar customer. (Oh, the irony...)


Then selepas wa ada internet sendiri, time tu wa duduk ngan mak wa, masih bujang, masih takdak kereta, masih guna motor yang dah abis bayar, dah pakai kete peninggalan arwah abah, wa dengan sengajanya telah melanggan astro plak. Kira wa pun baru mengkenali apa itu responsibility membayar segala bil2 bagai. Tapi keghairahan mentulis blog tetap ada. Boleh dikatakan setiap malam ada sahaja nak dicoretkan. Antara penyebab lain yang buat wa rasa nak hapdet adalah kerana itu adalah 1st year wa bergelar cikgu. So macam2 la nak citer. Budak salah spelling pun nak dicoretkan. Dan of kos la.. WKH antara penyebab RYP wa ni keep hapdeting. Ada je kisah WKH, wa akan citer. Dulu kalau sebut WKH wa sebenarnya refer pada WKH pada tahun tersebut lah. Kalau 2010, WKH hat sulung, 2011 plak WKH yang no 2, 2012 WKH agung. Tapi skrg kalau sebut WKH je wa akan terbayang sorang je la skrg ni. WKH agung. Sampai sekarang menjadi WKH wa. Mebi wa akan jaga beliau dengan isteri wa sampai bila2 kot. Hatta wa dah ada WKH sendiri darah daging sendiri (Insyaallah).

Penyebab kedua RYP dulu dekat seratus lebih n3 adalah kerana masa itu belum wujud smartphone. Bukan takde lagi, just wa yang tidak memilikinya lagi. So, wa sentiasa online dengan laptop takpun dengan PC. Sekarang ni, baca blog ke, tgk FB ke, insta ke... semua dengan semak fon. Dan, kerterujaan menhapdet blog ni kurang bila bukak semak fon. 

Sebab ke seterusnya, dulu wa duduk ngan mak wa. Balik sekolah, memerap dalam bilik. Kadang2 tengok tv, kadang2 mak wa pun nak tgk tv. So, wa ngan tv pun jadi agak limited. Hampir 2 tahun w menumpang kasih duduk rumah mak wa, wa mencari sarang sendiri. Bila dah duduk sarang sendiri, segala2 nya wa bebas buat apa sahaja. Lebih2 lagi wa langgan pakej movie. Sah2 wa duk depan tv doplohpat jam. Kadang2 nak bukak laptop pun hanya bila nak bayar online, ataupun nak print sesuatu. Tu la pasal RAYAP semakin merayap ntah ke mana. Citer pun dah semakin lesu. Tapi dalam lesu2 sebegini wa ada pengikut wa sendiri. Pengikut yang macam mana? Nanti wa akan story dalam next n3. Wa pegi dulu...

5 comments:

Muhammad Syahmi said...

Ala... Janganlah lesukan rayap ni...

Dengan smartphone pun boleh hapdet gak. Download je apps blogger... huhuhu...

Rindu nak baca... Tapi kalau tak hapdet, bertambah-tambah lagi rindunya...

Mr M said...

Apps nape name dia ustaz ?

tinta said...

tetap bersemangat dan terus bersemangat nk terus merayap kt sini... :)

Muhammad Syahmi said...

Namanya Blogger.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.blogger

Fatimah Ali said...

cite baru plisss

Post a Comment