Tuesday, November 8, 2011

Aidiladha Yang Biasa Je

Dah masuk hari ke 3 Aidiladha.. Kira yesterday adalah hari paling LOL untuk aku. Kemarin  mean hari raya ke 2. Baek, aku ingin ceritanya pun hari raya in yang ke satu adui.

Day before raya day, (sabtu). Kalau kira Nuna pulang ke Terengganu dah sampai pagi2 tadi. Dah janji nak jumpa petang. Sebab nak bawak gi tengok rumah sewa. So, lepas Zohor lewat sket2 gerak. Amik beliau then head back to North side sebab she lives at South side. Dalam nak masuk Asar jugak la berjanji dengan tn rumah, then tengok rumah pastu berangan2 kejap then blah. Masa belah, melalui jugak SeKeBuN sebab Nuna nak tau tempat aku mengajar. Masa lalu yang pertama tunjuk sekolah macam tu je. Tapi masa patah balik dia ada cakap WKH ada kat pagar sekolah sebab time2 petang WKH akan main bola. Tak sangka walaupun Nuna ni 1st time dia ternampak kelibat WKH, terus beliau perasan. Hohoho...Tapi aku tak perasan pulak, almaklum lah tengah drive.

1st raya day, pagi2 lagi aku terus membuta i pun mataku sebab aku tdo lambat semalam, tidak sembahyang raya pun. Pagi2 lagi tok aku dah bising2 cakap orang dah nak sembahyang, aku lagi la malas nak pergi kalau dengar sore dia. Lagi sedap tarik selimut. Grrrr
(kesimpulannya aku tak semayang sunat hari raya, keh keh)

Tapi aku tdo tak lama, sayup2 dengar orang tengah khutbah aku dah bangunkan diri sendiri pun sebab mak aku nak aku ikut gi sembelih lembu. Mak aku ambil bahagian jugak dalam pengorbanan tahun ini adui. Lepas mensarapkan diri aku membawa mak aku ke tempat penyembelihan. Urm.. Lebih dari 3 jam siak aku terpacak kat sana. Aku takleh tengok sebenarnya time lembu kena sembelih, tapi time melapah tu aku ada lah jugak mentolongkan diri memegang kaki. Masih terngiang-ngiang bau taik lembu di tangan..grrrr...

Petang melepak di rumah mak sedara dia buat sup daging, daging bakar dan segalanya daging. Grr.. Penat gigi mengunyah.

Hari ke 2, dah lah bangun lambat, pastu siap2 makan pagi then sambung tdo. Best apa cuaca yang redup je macam tuan dia jugak. Bangun bila mak aku ajak gi kenduri akikah. But i.ve said Thank You, xnak itot.. Then sambung tdo sampai la kul 3. Memang LOL betul aku hari ni. Petang je aktiviti berfaedah sikit sebab abang ngah datang then leh layan sembang sambil makan stimbot.

Kerja-kerja pengemaskinian buku rekod belum siap, esok masih cuti. Sekarang pun masih tak tdo. Hurm,...


1 comments:

marina anakcikbob said...

raya haji paling best dalam memori hidup aku.
tapi xde la sampai terngiang2 taik lembu kat tangan. ekekkeee..

n sebab tangan kau bau taik lembu, sila jawab tag.
http://akuanakcikbob.blogspot.com/2011/11/tag-11-things.html

Post a Comment